Raksti

Dzīves stils

Vieta kafijai un sarunām

Baudīt un labi justies. Kafejnīcas “Kūmiņa coffee” īpašnieks Andris Lapsiņš Cēsīs radījis vietu, kur var labi justies un baudīt garšīgu un aromātisku kafiju.
Foto: Madara Ozoliņa

Cēsīs nupat durvis vērusi vieta, uz kuru aicināts ikviens labas kafijas cienītājs.

Kafejnīcas “Kūmiņš coffee” vadītājs un īpašnieks ir cēsnieks Andris Lapsiņš. Pašmācības ceļā Andris ir ieguvis programmētāja iemaņas, tomēr, kaut arī šīs jomas pārstāvji Latvijas darba tirgū ir ļoti pieprasīti, Andris izvēlējās sekot savām idejām un vēlmēm – mazāk laika pavadīt pie datora, kļūstot par uzņēmēju kafejnīcu biznesā.

Andris stāsta par kafejnīcas konceptu: “Šobrīd ļoti daudzi cilvēki strādā attālināti, viņiem nav obligāti jāatrodas birojā, pie­nākumus var veikt no teju jeb­kuras vietas, vajag tikai bezvada interneta pieslēgumu. Arī pats savulaik labprāt strādāt un mā­cīties devos uz kādu kafejnīcu, jo mājās to darīt ir grūtāk. Sapratu, ka šāda vieta nepieciešama arī Cēsīs. Domāju arī par studentiem un skolēniem, lai viņi varētu to finansiāli atļauties. Kafejnīcā, kur piedāvājumā ir plaša ēdienkarte, cilvēks jūtas tā, it kā viņam noteikti būtu jāpasūta kas ēdams, tikai tad viņš kafejnīcā drīkst uzkavēties ilgāk. “Kūmiņa” ka­fejnīcā šādas sajūtas nav. Ir pie­ejams internets, kafija, ērti dīvāni un krēsli – viss, kas nepie­cie­šams, lai strādātu vai mācītos.”

“Kūmiņa” kafejnīcā, kas atrodas Lenču ielas sākumā, iepretī Maija parkam, var nobaudīt dažāda veida kafiju un kūciņas. Piedāvā­jumā ir arī sildoši dzērieni, pie­mēram, ar ingveru. Jautājot, kā saprast, vai kafija, kas pagata­vota, ir kvalitatīva un garšīga, Andris atbild: “Pats esmu liels kafijas cienītājs. Esmu pārlie­cināts, ja pagatavotā kafija garšos man, tā garšos arī citiem. Esmu mācījies kafijas pagatavošanas kursos, par šo tēmu daudz in­teresējies. Kafijas pupiņu raša­nās, dzēriena pagatavošana un pasniegšana ir interesants pro­cess. Lai pagatavotu kvalitatīvu kafiju, jāzina, kādas pupiņas vislabāk izvēlēties, kā tās pareizi samalt, jāzina, no kādām niansēm atkarīga kafijas smarža un garša. Būtiski izvēlēties pareizo pagatavošanas metodi, piemērotu malumu un pupiņu daudzumu. Mēs kafejnīcā izmantojam Lat­vijā grauzdētas pupiņas.”

Andris atzīst, ka pirms savas kafejnīcas atvēršanas, lai izprastu dažādas garšas nianses, ir izdzēris ļoti daudz kafijas gan Cēsīs, gan Rīgā. Šobrīd jaunais uzņēmējs visus pienākumus kafejnīcā veic pats – tas esot labākais veids, kā saprast klientus. Kafejnīcas at­vēršana Andrim prasījusi aptuveni mēnesi, tomēr viņš zina, ka grūtākais ir nevis ideju īstenot, bet gan uzturēt. “Man patīk visu darīt pašam, patīk klientiem pastāstīt, ko kafejnīcā piedāvāju, gribu redzēt, kā cilvēki šeit jūtas. Tagad testēju kafejnīcas darbalaiku, lai noskaidrotu, kurās dienās un laikos cēsniekiem un pilsētas viesiem vislabāk gribētos baudīt kafiju uz vietas vai līdz­ņemšanai. Tāpat zinu, ka veik­smīga uzņēmuma izaugsmē būtiska loma ir reklāmai. Tādēļ aktīvi strādāju, lai ar sociālo tīklu palīdzību par piedāvājumu in­formētu pēc iespējas vairāk po­tenciālo klientu. Plānoju arī padarīt telpas redzamākas no ārpuses, lai cilvēkiem būtu vieg­lāk kafejnīcu atrast,” norāda Andris Lapsiņš, atklājot, ka par uzņēmējdarbības uzsākšanu do­mā­jis jau sen. Ņemot vērā savu uzvārdu, vienmēr zinājis – ja izdosies īstenot kādu ideju, tad uzņēmuma nosaukumā noteikti tiks iekļauts vārds “kūmiņš”. Andris aicina ciemos ikvienu, kuram garšo kvalitatīvi pagatavota kafija, un ikvienu, kurš meklē vietu, kur nodoties netraucētām sarunām, darbam vai mācībām.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *