Sestdiena, 20. aprīlis
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte, Meija

Tik zināma, tai pašā laikā – nezināma

Jānis Gabrāns
23:00
22.08.2017
41
Straumes Dzirnavas2 1

Tā par kafiju saka Kaspars Lapsa, kurš jau gandrīz gadu vecpilsētā vada kafijas veikaliņu “Melnais gulbis” un arī pats arvien vairāk sāk iepazīt kafiju, tās garšas nianses, šķirņu un reģionu atšķirības. “Pats nemitīgi mācos un saprotu, ka tas ir nebeidzams process. Sākumā satraucos par savām nelielajām zināšanām kafijas jomā, bet tad mani nomierināja kāda kafijas pazinēja, kurš ar to darbojas jau padsmit gadu, teiktais, ka arī viņš joprojām mācoties. Tātad mācīšanās nekad nebeidzas, un prieks redzēt rezultātus. Ir patīkami saņemt no kafijas cienītājiem pozitīvas atsauksmes, kas rāda, ka esmu uz pareizā ceļa,” saka K. Lapsa.

Pie Kaspara pēc padoma vērsos, jo bija vēlme uzzināt ko vairāk par pareizu kafijas samalšanu. Bija laiks, kad cilvēki pārsvarā pirka maltu kafiju, taču arvien vairāk pieaug kafijas pupiņu popularitāte, jo kafija, kas pagatavota no svaigi maltām pupiņām, ir daudz aromātiskāka un gardāka. Lai kafiju samaltu, vajadzīgas īpašas dzirnaviņas. Veikalos nopērkamas cenu līmenī no pāris desmitiem līdz vairākiem tūkstošiem eiro, kas domātas profesionāļiem. Pieļauju, ka joprojām daudziem mājās ir “Straumes” ražotās dzirnaviņas, kas bija rūpnīcas pazīstamākais un pieprasītākais produkts. Stāsts par šīm kafijas dzirnaviņām ir interesants, tāpēc neliels ieskats vēsturē.

Kad rūpnīcas vadība, iespējams, sekojot norādēm “no augšas”, nolēma ieviest ražošanā kafijas dzirnaviņas, inženieriem sākotnēji netika dots uzdevums radīt tās no nulles. Tika izmantota Padomju Savienībā ierastā shēma ideju nokopēt no Rietumu paraugiem. Portālā laikmetazimes.lv, kur lasāms plašs materiāls par rūpnīcu “Straume”, teikts, ka paraugam izvēlējās vācu firmas “Braun” modeli, ko izjauca pa detaļām un atzina par tehnoloģiski neveiksmīgu. Dzirnaviņas bija pārāk smagas, tās nevarēja noturēt rokās, tāpēc Rīgā nolēma radīt savu kafijas dzirnaviņu modeli. Slavenās dzirnaviņas “Straume” radīja rūpnīcas inženieris, izcilais džeza muzikants Leonīds Nid­baļskis. Viņa dzirnaviņas gan tehnoloģiski, gan dizaina ziņā izrādījās tik veiksmīgas, ka tika sākts to eksports uz visām sociālistiskajām valstīm un vairākām Rie­tumu zemēm, kur tās pirka labāk nekā “Braun” ražojumu. Uz ārzemēm aizgāja lielākā daļa “Strau­mes” kafijas dzirnaviņu, tāpēc padomijā tās bija īsts deficīts.

“Straumes” kafijas dzirnaviņas bija vienkāršas, lietošanā drošas un faktiski nekad nebojājās – elektromotora iziešana no ierindas tika uzskatīta par ārkārtas gadījumu. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas pieprasījums pēc kafijas dzirnaviņām saruka, jo veikalos plašā izvēlē parādījās samalta kafija. Tagad kafijas dzirnaviņas nāk modē, un dažā mājā no plaukta tiek nocelts arī “Straumes” ražojums. K. Lapsa norāda, ka kafijas pagatavošanā nozīme ir daudzām niansēm, arī tam, cik smalki kafiju samaļ. Dārgākiem modeļiem ir iespēja to regulēt, “Straumes” dzirnaviņās tas jāskatās “uz aci”. Bet, kā norādījis kāds “Straumes” dzirnaviņu lietotājs, pie tā var ātri piešauties, un, kamēr dzirnaviņas kalpo, negribas tās mest prom. Ja atceramies teikto, ka tās “faktiski nekad nebojājas”, skaidrs, ka jālieto būs vēl ilgi.

Arī Kaspars norāda, ka rūpnīcas “Straume” ražotās ir ļoti izturīgas dzirnaviņas, lai gan smalki kafijas pazinēji sakot, ka šīs dzirnaviņas kafiju nesamaļ, bet sasit.

Jautāts, ko nosaka kafijas malums, K. Lapsa skaidro: “Ja kafijas pupiņas samaļ pārāk rupji, ūdens ātri iztecēs cauri un kafija būs pliekanāka, nebūs vajadzīgā “biezuma”. Ja pupiņas būs ļoti smalki samaltas, ūdens cauri tecēs pārāk lēni, kafijā var palikt neliels rūgtums. Tāpēc ir labi, ja ir dzirnaviņas ar regulēšanas iespējām, jo dažādiem pagatavošanas veidiem vajag arī atšķirīgu malumu. Gatavojot kafiju automātā, vajag smalkāku, ja taisa aplietu – nedaudz rupjāku. Par aplieto kafiju ir dažādi stāsti, un viens no padomiem, ko saka kafijas pazinēji, ka neesot ieteicams aplieto kafiju atstāt uz biezumiem. Vai nu gatavot to pres­kannā un tūlīt saliet pa krūzēm, vai apliet vienā krūzē un tad pārliet citā. Lai gan cilvēki taču dzer, arī pats to ilgi darīju un to sliktumu nesajutu. Bet šāda kafija ir padomju laika gatavošanas piemērs, jo, piemēram, itāļi nesaprot, kā tā var gatavot kafiju.”

Kaspars atzīst, ka kafijas pasaule ir ļoti plaša un maz pazīstama. Šobrīd viņš pats cenšoties urbties zinībās, iepazīstot, izgaršojot, lasot, meklējot. Tiek uzklausīti arī “Kafijas akadēmijas” speciālisti, bet svarīgi esot meklēt arī pašam.

“Jāņem vērā, ka dažkārt šiem speciālistiem ir savs redzējums un viena patiesība, bet kafijas pasaule ir tik plaša, ka nevar būt viens pareizais uzskats. Tāpēc cenšos dzērienu izprast un izzināt pats. Agrāk visas kafijas garšoja pēc kafijas, tagad sāku izjust nianses, atšķirības. Kafijas garšā svarīgs viss – kad grauzdēta, kā grauzdēta, kā samalta, kā pagatavota un tamlīdzīgi. Eksperimen­tēju, mācos un arī katram mājās gatavotājam iesaku paeksperimentēt ar dažādām pupiņām, maluma rupjumu, gatavošanas veidiem, līdz izdodas atrast savējo. Bet arī tad nevajag apstāties, jo, kā jau teikts, šī ir tik plaša pasaule, ka vai katru dienu paveras jaunas durvis, nāk jaunas atziņas,” saka Kaspars Lapsa.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Vai suns ir “tikai suns”

05:14
19.04.2024
67

Viņa pati par sevi teic, ka vēl cēsiskāka nemaz nevarētu būt, jo bērnība pagājusi pašā Cēsu sirdī, iepretim Sv.Jāņa baznīcai – Torņa ielā 1. Viņa teic, ka “sapņa par Ameriku” viņai nav bijis nekad. Kur cilvēks piedzimis, tur viņam arī jādzīvo, dzīvē nejaušības nenotiek. Pēc profesijas friziere, brīvajā laikā aizraujas ar sportošanu kopā ar suņiem. […]

Abstrakciju rada dvēseles harmonija

05:37
18.04.2024
21

Pārdomas par laiku, kurā dzīvojam, un notikumiem, lietām, kas ietekmē to, kā jūtamies, ko domājam, kā uz to visu reaģējam, tāds ir pamatvēstījums gleznotāja Kaspara Zariņa izstādei “Laika sajūtas”, ko sestdien (13.04.) atklāja Cēsu koncertzālē. “Laika sajūtas” ir piedāvājums iepazīties ar vienu no K.Zariņa radošajām šķautnēm – abstraktajām kompozīcijām, kas līdztekus figurālajai glezniecībai šobrīd saista […]

Ar skatu uz sevi ārēji un iekšēji

08:36
15.04.2024
37

Cēsu klīnikas fizioterapeite Māra Krūze saņēma Latvijas Ārstu biedrības titulu “Gada funkcionālais speciālists”. Ik gadu biedrība dažādās nominācijās pasniedz balvas Latvijas labākajiem mediķiem. Fizioterapeite savā profesijā strādā 19 gadus. Māra Krūze vada individuālās nodarbības dažāda vecuma cilvēkiem, bet lielākoties bērniem – no zīdainīšiem līdz pusaudžiem. Viņai vistuvākā ir neiroloģija, kas ietver darbu ar bērniem ar […]

Nekautrēties, nebaidīties no kļūdām

08:37
13.04.2024
152

Uzticēties procesam un negaidīt no sevis izcilu rezultātu pirmajā reizē. Gleznošanas pasniedzēja BAIBA FEOKTISTOVA Viņa sirdī ir īsta cēsniece. Šai pusē pagājusi bērnība, skolas gadi – ģimnāzijā, vēlāk Rīgā studiju gadi žurnālistikā un mārketingā, bet nu ikdiena paiet tikai saistībā ar mākslu. Gan gleznojot, gan mācot gleznot citus. Baiba Feoktistova dalās savā pieredzē, iedvesmas avotos […]

Galda spēles rosina sadarbību un ļauj iepazīties

10:07
10.04.2024
39

Straupē reizi mēnesī sanāk kopā ģimenes, lai parunātos un spēlētu galda spēles. Pēdējās tikšanās reizēs ar aizrautību visi iesaistījušies prāta spēlē “6. ņem!”. To spēlē ar kārtīm, uz kurām ir skaitļi. No­teikumi ir vienkārši, katrs spēlētājs no kāršu kavas izvelk desmit kārtis. Gājienu pēc gājiena tās izliek četrās rindās augošā secībā. Spēlētāji cenšas, lai viņa […]

Lai skaisti ikdienā

10:04
09.04.2024
332

“Inešos dzīve ir ļoti laba. Mums te ir viss nepieciešamais, tikai    mazā mērogā,” saka Sandra Jermacāne un pastāsta, ka bijis satraukums, kad diskutēja par pili, ka pagastā nebūs kultūras darbinieka. “Toreiz parunājām, bet pēc tam bija pilnīgs klusums. Kaut kādu ziņu, kas tad domāts, tā arī nesaņēmām. Tagad Vecpiebalgas kultūras nama vadītāja organizē nelielus, […]

Tautas balss

Dīvainie valodas nepratēji

13:26
16.04.2024
30
5
Druva raksta:

“Pagājušajā nedēļā klausījos televīzijas “Rīta Panorāmu”, kur “Stabilitātes” līderis Rosļikovs stāstīja, ka nav taču jāprasa pusmūža cilvēkiem ar Krievijas pilsonību latviešu valoda. Jaunajiem jā, bet vecāka gadagājuma nē. Sabiedrība Latvijā esot ļoti iekļaujoša, visi tiekot galā. Te nu jāatgādina, ka tiem, kam 75 un vairāk gadu, latviešu valodas eksāmens nav vajadzīgs, var palikt Latvijā arī, […]

Zinām tikai par vienu

12:23
14.04.2024
17
Druva raksta:

“Tagad, kad uzzinām, ka valsts augstās amatpersonas lidojumiem izvēlas arī individuālus pakalpojumus, gribētos zināt, kā rīkojušies premjeri, kas strādāja pirms Kariņa, un arī Valsts prezidenti. Ar kādiem reisiem, publiskiem vai individuāliem, viņi ar savu komandu lidoja? To žurnālisti varētu pastāstīt, varbūt vēl kādam atklātos pārkāpumi,” sprieda seniore.

Rudenī uzbūvē, pavasarī uzrok

12:22
13.04.2024
33
Druva raksta:

“Brīnījos, ka šopavasar Cēsīs, Bērzaines un Satekles ielas krustojumā, atkal raka. Pērn tur izveidoja drošības saliņu, nu visu jauca laukā un pārbūvēja. Jācer, ka tas nesadārdzinās ielas remontu, kas jau tāpat izmaksā daudz. Tādi gadījumi vienmēr raisa izbrīnu. Vai tiešām grūti saplānot, kas kurā vietā jādara, lai nenāktos atkārtoti tērēt naudu,” pārdomās dalījās apkaimes iedzīvotāja.

Neiecietīgais šoferis

12:20
12.04.2024
27
Druva raksta:

“Izlasīju “Hallo, “Druva”” par laipno autobusa šoferi un nodomāju, cik jauki, ja tādi būtu visi. Diemžēl esmu novērojusi, ka ir arī ļoti nelaipni autobusu vadītāji. Tā vienudien autobusā kāpa sieviete ar atbalsta nūjām, ko viņai bija grūti noturēt rokās, tās krita, šoferis tās vairākkārt pacēla, līdz neizturēja un teica – vai visu dienu tā būs […]

Stingrāk jāsoda

08:20
09.04.2024
42
Druva raksta:

“Mēs apsūdzam Balt­krieviju migrantu plūsmā uz Latviju. Taču vai tāda būtu iespējama, ja mūsu pusē nebūtu cilvēku, kas palīdz? Manuprāt, tos, kas atbalsta migrantu ievešanu Latvijā, būtu ļoti stingri jāsoda, jo nekas cits šos cilvēkus neatturēs,” domās dalījās J.

Sludinājumi