Ceturtdiena, 28. marts
Vārda dienas: Gunta, Ginta, Gunda

Sāc gatavot produktus ziemai

Druva
09:44
14.08.2009
4
Konservi

Vasaras otrā puse un rudens ir īstais laiks, lai gatavotu pārtikas krājumus ziemai, jo plašā klāstā pieejami pašmāju dārzeņi, augļi, ogas, sēnes un citas dabas veltes. Konservēti un saldēti produkti būs finansiāls atspaids ziemā, turklāt būs tā vērtīgāka un garšos labāk kā veikalā pirktā pārtika.

„Pārtikai ikdienā bieži tērējam visvairāk. Piemēram, Naudas plānošanas centra atbalstītāja GE Money Bank pētījumā šā gada martā noskaidrots, ka 45% Latvijas iedzīvotāju ik mēnesi pārtikai tērē 101-200 latus no mājsaimniecības ienākumiem. Tiesa, arī vislielākās ekonomēšanas iespējas ir saistītas tieši ar uzturu, tikai jāzina, kā to darīt,” norāda Signe Bierande, Naudas plānošanas centra vadītāja. „Pašu konservēti produkti ir viens no veidiem, kā samazināt izdevumus par pārtiku. Turklāt ziemā visi noteikti novērtēs konservēto augļu un dārzeņu garšu un aromātu. Paša gatavotajos produktos nebūs konservantu un saglabāsies uzturvērtība.”

Lai ziemā būtu iespējams samazināt tēriņus par veikalā pirktajiem konserviem, ievārījumiem, sulām, kompotiem, saldētajiem dārzeņiem un augļiem, Naudas plānošanas centrs ir apkopojis vairākus padomus, kā sarūpēt uzkrājumus ziemai, jau laikus sagatavojot dažādas dabas veltes.

Naudas plānošanas centra ieteikumi produktu sagatavošanai ziemai: 1. Visizdevīgāk sagatavot konservus un saldētos produktus ir mazdārziņu vai saimniecību īpašniekiem, kā arī tiem, kuru radi nodarbojas ar kultūraugu audzēšanu. Tomēr arī citi var atrast veidus, kā pavisam lēti iegādāties produktus konservēšanai. Piemēram, iepirkties zemnieku saimniecībās vai tirdziņos, Rīgas Centrāltirgus „Nakts tirgū” un citur.

2. Visierastākais veids, kā sagatavot ogas un augļus ziemai ir kompoti un dažādi ievārījumi, dārzeņiem – marinējumi un salāti. Jau ierastos veidus iespējams pamainīt, savārot vai konservējot augļus, ogas un dārzeņus dažādās, līdz šim neizmēģinātās kombinācijās (receptes jautā radiem, kaimiņiem un draugiem. Arī internetā un žurnālos ir pieejamas dažādas receptes). Ņem vērā, ka pašmāju augļi un dārzeņi ziemā noteikti būs daudz vērtīgāki par veikalos pieejamajiem – tajos būs saglabājušies vitamīni un uzturvielas. Tiesa, nedaudz mazāk kā svaigos produktos, tomēr vairāk, kā veikalā pirktajos produktos. 3. Konservēšanai izmanto mājās pieejamās izlietotās burciņas. Ja neesi tādas saglabājis, noteikti apjautājies draugiem vai kaimiņiem. Saldēšanai vari izmantot tam īpaši paredzētus maisiņus. Ogām gan vairāk piemērotas būs plastmasas kārbiņas ar vāciņu. To vietā iespējams izmantot krējuma vai jogurtu trauciņus. 4. Atceries, ka šis ir īstais laiks, lai sarūpētu sev gan meža ogas, gan sēnes. Pie reizes tā būs iespēja arī būt svaigā gaisā un atpūsties. Turklāt salasītās dabas veltes neko nemaksās. Kā ogas, tā sēnes vari konservēt vai saldēt. Svaigas meža ogas vai sēņu mērce ziemas vidū garšos lieliski!

5. Saldēt var arī mājas ogas. Piemēram, avenes, ķiršus, zemenes, no kurām iespējams pagatavot aromātisku desertu. Saldētas upenes īpaši noderēs ziemā, kad saaukstēšanās gadījumā vajadzēs krietnu vitamīnu devu.

6. Arī saldēti dārzeņi ziemā garšos lieliski, piemēram, puķkāposti, brokoļi, burkāni, zaļie zirnīši un pat sīki sagriezti kartupeļi.

7. Saldēt var arī dažādus garšaugus, piemēram, dilles un lociņus, kas sīki sagriezti un salikti kastītēs. Tāpat var sagatavot arī citus iecienītos garšaugus. Ziemā noteikti novērtēsi to garšu pie mērcēm, salātiem un zupām. 8. Saldēšana ir viens no efektīvākajiem, lētākajiem un augstvērtīgākajiem konservēšanas veidiem. Tāpēc, ja konservēšanu nepieciešamos produktus ir jāpērk, apdomā, iespējams izdevīgāk tos būs saldēt. 9. Ņem vērā – saldēšanai paredzētos produktus fasē tik lielās porcijās, lai tās varētu vienā reizē izlietot.

10. Izdevīgs veids, kā saglabāt augstvērtīgus produktus ziemai, ir arī kaltēšana. Kaltēt var zāļu tējas, augļus, ogas, garšaugus, sēnes un pat dārzeņus. Tikai jāuzmana, lai tie nepārkalstu – nezaudētu krāsu un aromātu. Šos produktus jāglabā slēgtos traukos, kas neļauj piekļūt mitrumam.

11. Vēl viens konservēšanas veids ir sulu tvaicēšana no ogām tvaika katlā. Ja tāda nav mājās, pajautā kaimiņiem, draugiem vai paziņām – noteikti kādam atradīsies. Sulas jāuzglabā stikla pudelēs vai burciņās. Ziemā tās noderēs desertu un dzērienu pagatavošanai.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Veselīgs uzturs – tas ir dzīvesveids

11:30
28.03.2024
66

Ēdienkarte, kurā ir tikai augu produkti. Tas ir Beātes Ligeres labsajūtas pamats “Mani sauc Beāte! Esmu vizuālās komunikācijas speciāliste, kura savus brīvos brīžus velta, aktīvi meklējot un iepazīstot informāciju, kuras galvenais nolūks ir veidot veselu, laimīgu, ilgtspējīgu ķermeni un garu. Nu jau vairāk nekā četrus gadus savā uzturā nelietoju dzīvnieku valsts produktus un glutēnu saturošus graud­augus. Tas ne tikai […]

Noderīgi padomi, kā aizvadīt skaistas Lieldienas

15:11
27.03.2024
63

Pavasaris ir klāt: dienas kļūst garākas, naktis – īsākas, un klāt arī skaistākie šī gadalaika svētki – Lieldienas, kas tiek svinēti par godu pavasara un saules atnākšanai, gaismas uzvarai pār tumsu. Lai palīdzētu dabai un zemei mosties un veicinātu tās auglību, mūsu senči jau izsenis piekopuši dažādus rituālus un tradīcijas. “Bonava Latvija” eksperti apkopojuši noderīgus […]

Varēt pašai, ne čīkstēt

14:29
22.03.2024
196

Skaidrīte Zūpe paskatās pa logu. “Pļavā, kur saauguši bērziņi, pļāva sienu. Bija sakrauts zārds pie zārda. Pēc ballēm tur pārīši gāja. Tepat pie mājas bija dārziņš. Viena mana stādītā ābelīte vēl rudeņos pilna ar āboliem. Te garām no fabrikas uz staciju brauca bānītis. Vīrs Aivars ar to nobrauca ilgus gadus.” Ar Līgatni saistās teju viss […]

Arī vēsturei vajag telpu

12:36
20.03.2024
15

Vēsturi nepaslēpsi, tā parādīs savu vaigu. Tas burtiski redzams arī uz Cēsu ēkas sienas, kurā pirms vairākām desmitgadēm darbojās Banka Baltija. Uzraksts laiku pa laikam izceļas vairāk, citreiz mazāk, bet vienmēr atgādina par ne tik seno laiku, kuru lielākā daļa piedzīvojuši personīgi.

Kopā ar ģimeni atgriezties bērnības mājās

00:02
09.03.2024
83

“Ar ģimeni dzīvojam Kvēpenē. Mūs uz palikšanu šeit atveda kovida pandēmijas laiks. Līdz tam dzīvojām Rīgā, “Kvēpenes” bija mūsu brīvdienu māja. Es gan šeit esmu pavadījusi visu bērnību, dzīvojām no 1989.gada līdz maniem pusaudža gadiem,” pastāsta Anete Ķuze. Vēlāk sekoja uzņēmējdarbības vadības studijas Rīgā augst­skolā “Turība”, pēc tam arī darbs – kādu laiku kopā ar […]

Kurpju jaunākās tendences

15:35
08.03.2024
49

Jaunākās kurpju tendences ir mainījušas modes ainavu, piedāvājot jaunus un aizraujošus apavu dizainus. Šajā rakstā tiks izskatītas aktuālās apavu tendences – no futūristiskiem sporta apaviem līdz elegantiem klasiskiem modeļiem. Metāliskas un neona krāsas Metāliskas un neona krāsas ir ļoti populāras pēdējā laikā. Neona toņi dod kurpēm spilgtu izskatu, piesaistot uzmanību. Metāliskie akcenti var piešķirt eleganci […]

Tautas balss

Nebija patīkami

20:22
25.03.2024
31
Druva raksta:

“Tādā laikā dzīvojam, kad suņu saimniekiem ir savas īpašās tiesības un nav jārēķinās ar citiem. Laikam jau ir nožēlojami, bet ne visiem cilvēkiem tomēr suņi patīk, ir arī tādi, kam no šiem dzīvniekiem bail. Protams, tā ir viņu problēma! Tāpat kā tā, ka nešķiet pieņemami, ja lielveikala    iepirkumu ratiņos tiek ielikts suns, vadāts pa […]

Vakars aizkustināja

12:38
20.03.2024
23
Druva raksta:

“Esmu pateicīga skolotājiem un abiturientiem par skaisto Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas Žetonu vakaru. Cik lielu darbu ieguldījuši skolotāji un audzēkņi, lai būtu šis brīnišķīgais pasākums! Novēlu, lai veiksmīgs skolas gadu nobeigums un gandarījums par paveikto, piepildās sapņi un cerības. Cik gudri un skaisti cilvēki aug nākotnei! Paldies 2.pamatskolai par telpām, zāle pilna, un katrs, […]

Savāda iepirkšanās

00:01
16.03.2024
29
Druva raksta:

“Atradu kādā interneta mēbeļu veikalā galdiņu, pasūtīju to, kurjers atveda, viss kārtībā. Tomēr, redzot, ka mēbele ražota Baltkrievijā, radās jautājums, vai tas tā drīkst būt. Ierakstot veikala mājaslapas preces komentāru sadaļā šo informāciju, to kāds operatīvi izdzēsa. Ne­vēlas, ka traucē biznesu,” savas aizdomas klāstīja liepēniete V.

"Druva" noskaidro. “Latvijas Pasts” nepiegādā Cēsu novada pašvaldības izdevumu

11:57
15.03.2024
60
36
Andra Gaņģe raksta:

“Mēs, vecpiebaldzēni, kas dzīvo Greiveros, šomēnes neesam saņēmuši pašvaldības izdevumu “Cēsu Novada Vēstis”. Gaidām jau ilgāku laiku, bet kā nav, tā nav. Kāpēc “Latvijas Pasts” kavējas ar piegādi?” redakcijā ar šādu jautājumu vairākkārt vērsās kāda vecpiebaldzēniete. “Latvijas Pasta” Vidzemes reģionā vadītāja Gunita Tomsone paskaidroja, ka no 1.marta “Latvijas Pasts” vairs neizplata Cēsu novada pašvaldības izdevumu. […]

Noteikumi nav visiem?

11:54
15.03.2024
34
1
Druva raksta:

“Pagājušajā nedēļā Cēsīs, Gaujas un Palasta ielas krustojumā, manīju kādu ārkārtīgi steidzīgu baltas krāsas apvidus auto, kurš “palidoja” garām krustojumā divu trīs jau apstājušos spēkratu rindai, it kā luksoforā degošais sarkanais signāls uz viņu neattiektos. Žēl, ka vēl arvien sastopami tādi sevi un citus apdraudoši autovadītāji,” stāstīja raiskumietis Ainārs.

Sludinājumi