Ziņas

Sabiedrība

Cēsīs cepts kukulītis

Gatavs. Agnis Elperis no jaunajām krāsnīm tikko izņēmis pirmos “Cēsu maizes” kukuļus, kas jau drīzumā nonāks pircēju rokās.Foto: Māris Buholcs

Cēsīs ceptā “Cēsu maize” iekarojusi savu klientu loku, un piekritēju kļūst arvien vairāk. Agnis Elperis ar maizes cepšanu sāka nodarboties hobija līmenī pirms diviem gadiem, cepot to savā virtuvē, bet šonedēļ viņš vēra pats savu ceptuvīti vecpilsētā, blakus veikalam “Ķimene”.

Ar Cēsu novada pašvaldības grantu konkursa “Dari Cēsīm” finansiālo atbalstu iegādāts nepieciešamais aprīkojums, tai skaitā trīs cepeškrāsnis, un pirmie kukulīši no tām jau atraduši savus pircējus.

Atceroties pirmsākumus, A. Elperis, kurš joprojām darbojas arī IT jomā, stāsta, ka maizes cepšana piesaistījusi kā kaut kas nedaudz noslēpumains: “Nolēmu pamēģināt. Man uzreiz bija skaidrs, ka necepšu maizi no parastajiem baltajiem miltiem. Veikalos pirku pilngraudu miltus, sāku eksperimentēt, veidot savas receptes. Sākotnēji maize bija vienkāršāka, bet, pārnākot uz Cēsīm, nolēmu piešķirt kādu odziņu. Bija jau atrasta noteiktā miltu kombinācija, ierauga recepte, un izdomāju likt klāt dažādas sēklas, vienai maizei arī kaltētos tomātus un olīvas, un tieši šī ir vispieprasītākā.”

Tad ceļi viņu saveda kopā ar bioloģisko zemnieku saimniecību „Kaņepītes”, un A. Elperis nolēma pamēģināt cepšanai izmantot plēkšņu pilngraudu kviešu miltus. Pagājis zināms laiks, kamēr atradis īsto kombināciju, un tagad šie milti dažādās proporcijās ir visās trijās maizes šķirnēs, ko piedāvā “Cēsu maize”. Ir tieši plēkšņu kviešu pilngraudu maize, kurā tie ir pārsvarā, bet klāt arī parastie kviešu milti un dažādas sēklas. Vēl ir trešā – pilngraudu saldā maize.

Pirmās jaunajā ceptuvē tapušās maizes degustācijā piedalījās arī z/s “Kaņepītes” īpašniece Dita Mitničuka, atzīstot, ka maize tiešām ļoti garšīga. Viņu saimniecības miltus iegādājoties arī citi cepēji, bet A. Elperis esot vienīgais, kurš izmanto plēkšņu pilngraudu kviešu miltus.

„Plēkšņu kviešu miltiem ir ļoti labs lipeklis, augsta kvalitāte, bet tas ir liels pārbaudījums cepējiem. Tie nav lēti, tāpēc cilvēkiem bail riskēt. Agnis nenobijās, un rezultāts ir ļoti garšīgs,” atzina D. Mitničuka.

Pats maizes cepējs stāsta, ka cilvēki vēl īsti nesaprotot, kas ir šie plēkšņu kvieši: „Cilvēki nezina šo graudu vērtību, tāpēc nākas nodarboties ar izglītošanu. Var teikt, ka plēkšņu kvieši ir sentēvs visiem kviešiem. Tie aprakstīti arī Bībelē, un izpētīts, ka audzēti jau pirms astoņiem tūkstošiem gadu.”

Jautāts, kad ienākusi prātā doma par iziešanu ārpus savas virtuves, A. Elperis stāsta, ka tas noticis pirms gada: “Lai atteiktos no dažiem IT projektiem, ar kuriem vairs negribēju nodarboties, meklēju iespēju paplašināt cepšanas apjomus. Lai ar darbu, kas pašam tiešām patīk, nodrošinātu iztikas minimumu. Protams, auga arī pieprasījums pēc maizes, piedevām radi, draugi motivēja cept vairāk. Sāku meklēt telpas, tas nebija vienkārši, izskatīju daudzus variantus, līdz nonācu līdz šīm mazajām, omulīgajām telpām ar pretimnākošu saimnieku. Tā kā nedomāju veidot veikalu, šī vieta man ļoti patīk, te laba aura, maize izdodas tieši tā, kā vajag. Tepat blakus ir veikals “Ķimene”, kur manu maizi var nopirkt. Katrs darām savu, es cepu, viņi tirgo.

Kad telpas bija atrastas, pieteicos konkursā “Dari Cēsīm”, jo sapratu, ka tas atbilst tieši tam, ko es daru. Apmēram trešdaļu ceptuves atvēršanai nepieciešamās summas dabūju no pašvaldības, kam liels paldies par atbalstu, jo tas ļāva visu sākt, kā iecerēts.

Maizi cepu divus gadus, un tikai pēc gada sāku kaut ko saprast no šī rūpala. Nevaru teikt, ka tagad zinu ļoti daudz, bet esmu atradis savas receptes, savus cepšanas noslēpumus, un klienti augstu novērtē šo maizi.”
Tieši klientu pozitīvās atsauksmes esot tas dzinulis, kas liek iet uz priekšu arī brīžos, kad iezogas šaubas par soļa pareizību.

Jaunajā ceptuvē vienā piegājienā var izcept 12 kukuļus, šobrīd A. Elperis plāno cept divreiz dienā. Tā gan būs tikai daļa no krāšņu jaudām, un ir iespējas palielināt apjomus, ja pieaugs pieprasījums. Jautāts par plāniem nākotnē, A. Elperis atbild: „Mierīgi cept maizi!”

Var piebilst, ka šogad “Cēsu maize” Pārtikas un veterinārā dienesta pārbaudē ieguva augstāko iespējamo novērtējumu.