Ziņas

Sabiedrība

Bērzkroga tirdziņā apvieno mājražotājus

Jaunas tradīcijas priekšā. Iecerēts, ka tirdziņš Bērzkrogā varētu tikt organizēts divas reizes mēnesī. "Priekuļu gardumu" vadītāja Una Kārkliņa tajā tirgos arī pašu kūpināto gaļu.Foto: Liene Lote Grizāne

Šodien Priekuļu novada Veselavas pagastā tiek organizēts pirmais mājražotāju tirdziņš, tā veidojot jaunu tradīciju. Bērzkrogs ir izvēlēts kā tirgošanās vieta gan šim, gan turpmākajiem tirdziņiem.

Tirdziņa organizatore ir “Priekuļu gardumi” vadītāja Una Kārkliņa, kura ikdienā darbojas kā mājražotāja Vaives pagastā. “Jau trīs gadus nodarbojamies ar gaļas kūpināšanu. Gatavojam arī dažādas ruletes, pastētes, asinsdesas, mājas salami, kā arī piedāvājam vārīto produkciju. Un tas ir roku darbs,” stāsta U. Kārkliņa, norādot, ka šogad uzbūvēta jauna un daudz plašāka kūpinātava, kas nozīmē, ka saražoto produkciju varēs piedāvāt lielākos apjomos. Tāpat ielieti pamati nelielam ceham, kura būvniecība tiks uzsākta pavasarī.

“Esam mājražotāji, un paši arī savu produkciju piedāvājam dažādos tirdziņos, taču radās iespēja Bērzkrogā organizēt mājražotāju un amatnieku tirdziņu. Pašvaldībā kopā ar kolēģi prezentējām savu ideju un ieguvām zaļo gaismu tās realizēšanai,” stāsta U. Kārkliņa, norādot, ka visu nedēļu ritēja sagatavošanās darbi un tirgotāju piesaiste.

“Priekšroku Bērzkroga tirdziņā devām zemniekiem ar pašaudzētu produkciju vai mājražotājiem un amatniekiem, kuri tirgū piedāvā pašu ražoto. Pieteicās vairāki desmiti tirgotāju, vēl pēdējās dienās zvanīja, interesējās un pieteicās. Tirgotāju netrūkst, jo interese par tirdziņu ir liela,” vērtē U. Kārkliņa. Viņa uzsver, ka būtiskākais viņai, lai tirdziņā tirgotos cilvēki, kuri tur piedāvā savu, nevis pārpirktu produkciju. Tādēļ lielākoties šodien tirdziņā sastopami tirgotāji, kuri viņai pašai ir labi zināmi.

“Darbojoties savā nozarē, ir būts ciemos pie dažādiem mājražotājiem un zemniekiem. Esmu redzējusi, kā strādā, ražo, un tieši tiem dodu priekšroku. Esmu pārliecināta, ka cilvēkiem tieši šāda veida produkcija ir daudz saistošāka nekā tā, ko masveidā iepērk un ieved Latvijā. Pašu ražotais vienmēr ir labāks,” bilst U. Kārkliņa.