Ziņas

Sabiedrība

Bērza sulu laiks šogad vēlāk

Straupes pagasta “Vaivaros”. Ilmārs Āboliņš ar palīgu Ilgvaru Kreitūzi atklāj bērza sulu sezonu. Foto: Līga Eglīte

Rit jau aprīļa otrā nedēļa, bet bērza sulu laiks tikko kā sācies. Šogad vēls pavasaris, mežos, purvos un ieplakās daudzviet vēl ledus, naktis aukstas, kas arī kavē sulu cirkulāciju. Kļavu sulu sezona pamazām beidzas, laiks nolūkot savu bērzu.

“Druva” viesojās Pārgaujā, Straupes pagasta “Vaivaros”, kur saimnieks Ilmārs Āboliņš demonstrēja sulu ieurbšanu paša stādītajā bērzā. Viss tiek darīts kā senāk, neizmantojot mūsdienīgās caurulītes, vadiņus un plastmasas maisus. Šajā bērzā sulas urbtas arī pirms trim gadiem. Savu kārtu gaida vēl četri bērzi, patālāk no mājas. Lai gan ir pielāgots elektriskais urbis, palīgs Ilgvars Kreitūzis lieto veclaicīgo rokas urbi: “Dziļums renītes ielikšanai – pieci līdz seši centimetri. Jāievēro, kurā stumbra pusē urbt. Labāk austrumos, bet nekad dienvidos, tad netecēs.”

“Mēs visu darām pa vecam, sula tek pa koka renīti, spaini pārsedz ar marli, lai mušas nesakrīt,” stāsta I.Āboliņš. “Agrāk sulas ļoti daudz saraudzējām, lai būtu, ko dzert siena talkās, citos pasākumos. Jau mani vecāki ar to nodarbojās, tā ir mantota tradīcija. Agrāk izmantojām veco sulu glabāšanas recepti ar upeņu zariņiem un rozīnēm. Pildījām pudelēs, aizdarījām ar korķiem, un pagrabā iekšā. Vēsumā pudeles labi glabājās, nekad “neizšāva”.”

Šogad aukstuma vilnis apstādinājis pavasara atnākšanu un aizkavējis ierasto bērza sulu tecināšanu, bet kļavu sulu tecēšana “Vaivaros” jau beigusies, vainojams aukstais laiks. Saimnieks stāsta, ka kļavu sulas nav glabātas, visas uzreiz arī izdzertas. Bijušas ļoti saldas, it kā cukurs pielikts. Aukstums un nakts sals traucē arī bērza sulu ieguvei. Ja rīti salnaini, renīte apledo un sulas vairs netek.

Katrā novadā bērza sulu sezona ir atšķirīga. I.Āboliņš prognozē, ka tā varētu būt samērā īsa: “Sola siltu nedēļas nogali, līdz +18, līdz +20 grādiem, tad sulas tecēs labi. Ja tā turpināsies, pēc nedēļas bērziem jau būs pumpuri, sulas vairs nebūs garšīgas.”

“Vaivaru” saimnieks iesaka lietot svaigas sulas, cik daudz vien var: “Tas ir veselīgi, izskalo visus nelabumus, kas sakrājušies organismā. Es ļoti daudz dzeru, trīs litrus dienā noteikti. Jā, pēc tam “jāskraida”. Ja sulas paliek pāri, aizvedu kolēģēm, kuras strādā piensaimnieka “Straupe” veikalos Āgenskalnā un Ogrē.”

I.Āboliņš dalās ar jaunu recepti sulu konservēšanai jeb sagatavošanai vasaras atspirdzinājumam: “Trīs litru sulas burkai nepieciešama ēdamkarote cukura un 100 grami sīki sagrieztu, kaltētu apelsīna miziņu. Visu uzvāra, kopā ar miziņām pilda burkās, aizvāko un glabā vēsā pagrabā. Vasarā ir tāds padzēriens kā limonāde! Ar citrona miziņām gan vēl nav mēģināts, arī šampanieti neesam raudzējuši.”